Davantal de l’Editor – Volum II

Davantal de l’editor del volum II de l’obra en format digital

Estimat lector:

En l’encapçalament del volum primer d’aquesta obra que publico ara en versió digital, ja vaig emetre la meva opinió sobre la vàlua general de la publicació.

No obstant això, ara vull insistir en la qualitat d’aquesta segona part, que tracta dos aspectes de la història de la cuina catalana pràcticament inèdits. Si l’autor m’hagués assegurat que procedia de l’àmbit universitari, hauria pensat que es tractava d’un “treball de recerca”, pràcticament d’una tesina de llicenciatura o, quasi bé, d’una tesi de doctorat.

Però aquest no és el cas. Només un profesional de la cuina que s’estima la seva feina per vocació hauria estat capaç d’indagar, d’una banda, els orígens més reculats de l’associacionisme en el seu camp de treball i, de l’altra, d’individualitzar algunes figures senyeres i destacades en el procés de dur a terme la pràctica de l’ofici i la divulgació –per via de l’ensenyament o de la lletra impresa- de les seves pròpies adquisicions.

Aquest segon volum de l’obra “Cuina i Cuiners a la Corona d’Aragó i Catalunya” reuneix una gernació d’informacions relatives als dos temes en una exposició clara, pinzellada només amb algunes notes i una bibliografia notable.

La publicació conjunta de documentació, tant escrita com gràfica, que fins ara no havia sortit a la llum, testifica la voluntat de l’autor de no quedar-se en els tòpics ni els llocs comuns.

Per tant, aprofito la present avinentesa per recomanar aquest segon volum no tan sols als professionals –actuals i futurs- de la cuina i de la restauració, sinó també als historiadors dels temps contemporanis a casa nostra

Enric Sallarés , EDITOR

Barcelona, Maig de 2014